Editoriale

Cuvânt înainte. De toate.

A fost vara lui 2012 când am ajuns la punctul de a nu mai putea ignora urâtul, mizeria, fărădelegea, delăsarea şi pericolele de pe domeniul public din Mediaş. Primul aspect adus în faţa opiniei publice era o săpătură a firmei Hidroconstrucţia, pentru Apa Târnavei Mari, în faţa magazinului Trident, un hău nesemnalizat, nesecurizat, în plină bandă 1 a drumului naţional.

Am înţeles repede cum este posibil aşa ceva. Am încercat să sesizez pericolul Poliţiei Rutiere Mediaş, aşa cum ne obligă şi legea, pe lângă bunul simţ, dar am întâlnit acolo agenţi de serviciu care nu au auzit de aşa lege, şi-au declinat competenţa, adică m-au trimis la plimbare, fără să le pese de pericolul uriaş şi iminent de pe drumurile pe care ei ne ocrotesc siguranţa.

Am încercat să depun o sesizare în scris la Poliţie, însă 4 zile la rând am găsit registratura închisă în timpul programului, şi nu am vrut să las petiţia fără un număr de înregistrare. Până la urmă am ajuns în audienţă la comandantul Poliţiei, cel care a putut doar să mă ameninţe că acuzele mele nefondate pot avea consecinţe grave asupra mea. Îmi cerea dovezi foto sau video că registratura era închisă, chiar dacă fotografierea e interzisă în incinta secţiei… Groapa în şosea aştepta victime nestigherită în tot acest timp.

În alte probleme alte instituţii m-au plimbat în cerc, declinându-şi competenţa în sarcina alteia. Un canal prăbuşit de exemplu. Să fie în sarcina firmei care lucrează pe acea stradă, a companiei de apă, sau a administratorului drumului? Să fie în responsabilitatea cui o fi, însă sigur nu e treaba cetăţenilor să investigheze cine ar trebui să semnalizeze altfel decât cu un PET de Bergenbier, sau vezi Doamne, să repare un canal periculos de pe străzile Mediaşului.

Am înţeles atunci că totul se leagă, autorităţile împreună cu instituţiile publice care activează pe domeniul public se întrec în dezinteres şi incompetenţă, iar acestea ucid. La Mediaş am scăpat cu doar câteva maşini căzute prin gropi, însă Bogdan Gigină de exemplu nu a avut norocul nostru. Sau cei din Colectiv.

Am înţeles atunci că toate acestea sunt posibile pentru că politicienii administrează comunităţile, iar politicienii au unicul scop de a însuşi şi păstra puterea, chiar şi prin perpetuarea unui sistem corupt şi incompetent, bazat în principal pe traficul de influenţă şi nepotism. În preajma alegerilor capătă o uimitoare empatie, grijile oamenilor devin grijile lor personale, apoi pun în toate funcţiile de conducere oamenii proprii din partid, controlabili şi obedienţi, nu neapărat competenţi.

Am înţeles atunci că singura noastră şansă pentru un oraş decent e implicarea civică.

De ce e important să ne implicăm în proiectele din comunitate?
Dacă încercăm să definim comunitatea, devine de la sine înţeles. Omul nu este o fiinţă solitară. Oamenii trăiesc în familii, au rude, vecini şi prieteni. Mai multe familii învecinate formează o comunitate. Mai multe comunităţi locale formează o ţară. Comunitatea e familia extinsă. Cred că oamenii au mult mai multe în comun, decât ce îi deosebeşte. Suntem mult la fel, în modul. Empatia firească din familie nu ar trebui deci să aibă nicio piedică să fie aplicată firesc şi în familia extinsă. Mai puţin eliptic, cum să nu ne implicăm în comunitate, doar trăim în această comunitate, o facem pentru noi înşine. Avem un slogan la I Love Mediaş, nu cred că original, dar ne e drag tare: „Noi pentru noi”.

Citeşte articolul complet:

Am adunat pe grupul nostru 3.800 de medieşeni interesaţi de casa lor în sens mai larg, şi împreună am adus în atenţia autorităţilor şi locuitorilor probabil câteva sute de probleme de pe domeniul public, şi am şi contribuit la rezolvarea câtorva zeci.

Câte? Care? Care nu? Cine mai ştie. După 5 ani, grupul de Facebook s-a dovedit insuficient şi ineficient. Anevoios să categorisim şi să arhivăm problemele discutate acolo, aveam nevoie de o platformă de management organizat al problemelor. Am găsit atunci ajutor din partea Fondului pentru Democraţie, o organizaţie care adună bani de la donatori individuali şi le distribuie către iniţiative civice care chiar pot echilibra balanţa de putere cetăţeni-administraţie.

Citeşte despre finanţarea obţinută:

Vă uitaţi la primul proiect finanţat de Fondul pentru Democraţie, rodul contractului seria 1, numărul 1.

Ce va fi altfel de acum?

Avem în primul rând aplicaţia City Alert, accesibilă de pe desktop sau mobile, unde vă puteţi crea un cont şi puteţi posta pe hartă o sesizare din oraş, urmând ca noi să studiem în amănunt problema semnalată, să o transmitem autorităţii competente, şi să nu o lăsăm în pace până nu o rezolvă. Vom păstra arhiva tuturor problemelor discutate, le vom actualiza de câte ori va fi necesar, vom avea documentaţie pentru studii de caz şi precedente.

Ne mai propunem ca Mediaş Alert să devină şi o sursă de informare documentată şi independentă politic, în cât mai multe subiecte ce ţin de administraţia locală şi educaţia civică atât de necesară. Nu ne cunoaştem drepturile, posibilităţile şi uneori nu mai ştim nici cum arată normalitatea. O vom arăta din alte oraşe. Nu mai avem surse obiective şi independente de informare, Mediaş Info, ultima publicaţie care îşi mai permitea, sub anonimat, să critice administraţia locală, s-a desfiinţat în vara acestui an.

Platforma Mediaş Alert este operată prin participarea voluntară a câtorva persoane preocupate de modul în care trăim şi este guvernat oraşul.

Mediaş Alert e un proiect civic de monitorizare, evaluare, tranparentizare şi educare înspre profesionalism şi responsabilitate a autorităţilor locale.

Democraţia participativă are loc zi de zi, sau niciodată. Urmărim facilitarea implicării medieşenilor în actul decizional local și îmbunătăţirea dialogului cu administratorii bunurilor NOASTRE. Fără participarea continuă a cetățenilor în actul de guvernare, avem de fapt o dictatură absolută a unui singur om, adică șeful partidului majoritar, cel care dictează tuturor consilierilor din majoritate, care evident nu își permit să nu se supună, și votează decizia aleasă de acest singur om. Asta nu pare un sistem democratic, nu-i aşa? Și atunci încă nu am analizat cum a ajuns acest „ales” al poporului în poziție.

Alegem să ne antrenăm decidenţii pentru a ne reprezenta mai bine, și să ne antrenăm și pe noi, cetăţenii, să devenim mai implicați și mai prezenți în deciziile publice, pentru bunăstarea noastră și a copiilor noștri. Vedem în cetăţenia activă, o trecere firească de la rolul pasiv de locuitor, la cel activ, de cetățean implicat în comunitate. Un cetățean activ vede problemele zilnice ale orașului ca oportunități. Fiecare problemă e un semnal că este nevoie de el, să acționeze și să participe la viața publică, pentru mai binele tuturor.

– spune Asociaţia Civica Iaşi. Noi spunem, de o vreme, că

Nimic nu se va schimba, dacă nu se va schimba nimic

Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek.
– Barack Hussein Obama

Mediaş Alert se lansează în prima secundă a anului 2018.

BTW, mulţumim pentru artificii şi şampanie Primăriei, nu trebuia 🙂

Urarea mea de an nou pentru Mediaş ar fi să aibă cetățeni cu ochii deschiși, care urmăresc fiecare pas al administrației și își impun amendamentele. Eu îi numesc, după #neamtrezit şi #vavedem, cetățeni alerți.

Ne urez un Mediaș Alert în 2018.

Kádár Tamás
fondator Iniţiativa pentru Mediaş, I Love Mediaş, Mediaş Alert

sdfdsf

SHARE
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Post scriptum

Articole similare

Comentează

Comentează