Briefing

Mediaş Alert, nominalizat la Gala Societăţii Civile 2018 în două categorii

155 de proiecte, 21 de programe și 13 campanii de comunicare au fost înscrise în competiția Galei Societății Civile de anul acesta de către 116 organizații, 10 grupuri de inițiativă, 8 persoane fizice și 7 agenții sau companii.

Mediaş Alert concurează în două categorii: Comportament Civic şi Participare Publică, şi Iniţiative Cetăţeneşti.

Problema de fond

A fost vara lui 2012 când am ajuns la punctul de a nu mai putea ignora urâtul, mizeria, fărădelegea, delăsarea şi pericolele de pe domeniul public din Mediaş. Primul aspect adus în faţa opiniei publice era o săpătură a firmei Hidroconstrucţia, pentru Apa Târnavei Mari, în faţa magazinului Trident, un hău nesemnalizat, nesecurizat, în plină bandă 1 a drumului naţional. În ciuda eforturilor noastre, Mediaşul continuă să fie vandalizat instituţional prin spargeri fără refacere pe domeniul public, cu complicitatea dovedită a Primăriei, şi poate unicul municipiu din ţară cu zero locuri de joacă adecvate pentru copii.

Scopul proiectului

 • Educarea conştiinţei şi comportamentului cetăţenilor pentru a se raporta corect la casa noastră comună, oraşul Mediaş, trezirea spiritului civic şi cunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor cetăţeneşti
 • Informarea obiectivă, dintr-o sursă independentă şi apolitică a opiniei publice locale, cu privire la activitatea administraţiei locale
 • Identificarea trasabilă şi rezolvarea punctuală a problemelor de pe domeniul public sau din viaţa societăţii locale
 • Propuneri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în Mediaş

Rezumat

Proiectul îşi are originea în 2012, când am început să centralizăm problemele de pe domeniul public al oraşului Mediaş pe un grup de Facebook. Odată cu creşterea vizibilităţii Grupului, am reuşit să dialogăm eficient cu administraţia locală şi am rezolvat zeci, poate sute de probleme punctuale, împreună cu administraţia, sau prin forţele proprii ale voluntarilor. Printre cele mai mari realizări amintim curăţarea celor 2 parcări de la intrarea în Mediaş, unde am adunat 5.5 tone de gunoi şi am trimis o petiţie cu 2500 de semnături către CNAIR, Garda de Mediu şi Consiliul Judeţean. Practic am desfiinţat două gropi de gunoi clandestine seculare, pentru care am primit premiul CeRe la Gala Premiilor Participării Publice în 2015.

După alegerile din 2016, buna colaborare cu administraţia locală a încetat, aceasta nu mai răspunde sesizărilor noastre. Cu ajutorul Fondului pentru Democraţie am obţinut o finanţare de 6.000 de Lei în 2017, ceea ce ne-a ajutat să dezvoltăm aplicaţia web şi revista Mediaş Alert, pentru a lucra centralizat şi mai eficient. Urmărim mai multe scopuri: educarea conştiinţei civice, patriotism (local), educarea şi monitorizarea administraţiei locale pentru a reprezenta cu corectitudine interesele locuitorilor.

Activităţi

 • grup Facebook cu 4.000 de membri
 • revista online Mediaş Alert
 • aplicaţie web cu harta, cu identificarea şi urmărirea problemelor de pe domeniul public
 • nenumărate sesizări şi petiţii către mai multe instituţii, în funcţie de competenţe
 • lucrări efective cu voluntari, colectă de bani sau obiecte, pentru implementarea unor idei de îmbunătăţire a vieţii în oraş (plasare 21 urne în oraş pentru schimbarea uşii de intrare la unitatea de primiri urgenţe Spital, ecologizare spaţii verzi, semnalizare pericole – gropi, canale deschise – pe străzi, reparaţii obiecte de joacă în parc, acţiuni umanitare, plantări de copaci, plantări de flori în gropile de pe străzi în semn de protest, petiţii, petiţii, petiţii)

Rezultatele proiectului

Am reuşit să rezolvăm unele probleme punctuale, de la ecologizarea unor spaţii verzi, plantări de copaci, până la schimbarea uşii de la Urgenţe Spital cu ajutorul donatorilor, impunerea unor HCL cum ar fi posiblitatea de voluntariat la Poliţia Locală, am schimbat atitudinea cetăţenilor faţă de administraţia locală şi oraş, şi atitudinea administraţiei locale faţă de cetăţeni. Din păcate, în urma schimbării conducerii locale din 2016, aceste schimbări de atitudine s-au anulat. Primăria nu răspunde/răspunde evaziv petiţiilor şi cererilor noastre, refuză colaborarea pe proiecte concrete, şi din acest motiv cetăţenii au renunţat la atitudine civică şi activism. Acum avem platforma Mediaş Alert, prin care continuăm centralizarea problemelor punctuale, intervenim susţinut pentru rezolvarea lor, şi informăm opinia publică.

www.galasocietatiicivile.ro

Prezentarea Iniţiativei pentru Mediaş şi aplicaţiei Mediaş Alert în concurs

Platforma şi aplicaţia interactivă Mediaş Alert sunt dezvoltate de Beeline – web design & more, cu sprijinul Fondului pentru Democraţie şi Geeks for Democracy.


SHARE
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Post scriptum

Articole similare

Comentează

Comentează